گیاه نخل مرداب به پنجه کلاغی نیز مشهور است. این نخل زیبا هم در خاک و هم در آب رشد میکند. نخل مرداب را میتوان در گلدان کاشت و در محیط آپارتمانی نگهداری کرد. نگهداری نخل مرداب بسیار راحت بوده و تنها چیزی که باید به آن توجه کرد این است که نخل مرداب به نور زیاد و آب زیاد نیاز دارد. نخل مرداب اگر در فضای باز کاشته شود تنه آن بسیار قطورتر خواهد شد اما با رسیدن فصل زمستان و سرد شدن هوا برگهای آن زرد شده و از بین میرود. اما پس از طی شدن فصل سرد زمستان و نزدیک شدن به فصل بهار مجددا جوانه میزند.
اطلاعاتی که در زمینه نخل مرداب یا پنجه کلاغی در این مقاله خواهید خواند:
تکثیر نخل مرداب
تکثیر از طریق تقسیم بوته
نخل مرداب را میتوان از طریق تقسیم بوته تکثیر کرد. تکثیر نخل مرداب از طریق تقسیم بوته از اواسط بهار تا اوایل تابستان انجام میشود. از آنجایی که این نخل مرداب بسیار آب دوست میباشد و در آب و رطوبت بالا نگهداری میشود قبل از خارج کردن گیاه از گلدان آن را کاملا سیراب کنید. گل مرداب را از کلدان بیرون آورده و سعی کنید با دست بوته را به چند دسته تقسیم کنید. دقت داشته باشید ریشه گیاه آسیب نبیند. هر قسمت از بوته تقسیم شده را در گلدانی با قطر دهانه 11 – 9 سانتیمتر بکارید. خاک گلدان باید حاوی کمپوست گلدانی با پایه پیت باشد. پس از کاشت کاملاً گیاه را آبیاری کنید.
تکثیر نخل مرداب در آب
ساقه گیاه را با چاقوی تیز جدا کنید. قلمه را سر و ته کنید. قلمه نخل مرداب را به صورت سر و ته در گلدان بکارید به طوریکه ساقه نخل مرداب بیرون از آب باشد. برای ریشهدار کردن نخل مرداب میتوانید آن را در آب نیز قرار دهید.
نخل مرداب در اکواریوم
نگهداری نخل مرداب در اکواریوم امکان پذیر میباشد . ولی این به شرایط اکواریوم و نوع ماهیها بستگی دارد .
نگهداری نخل مرداب در آکواریوم کار بسیار جذابی است. اما این کار به شرایط آکواریوم و نوع ماهیها وابسته است.
نکته: از قرار گیری طولانی مدت برگهای نخل مرداب در آب جلوگیری کنید. این کار بعد از مدتی باعث پوسیدگی گیاه میشود. برای بهتر رشد کردن و خراب نشدن نخل مرداب باید ابتدا آن را در ظرفی حاوی شن کاشته و سپس ظرف را درون آکواریوم قرار دهید به طوریکه برگهای نخل مرداب بیرون از آب قرار بگیرند.
قارچ نخل مرداب
قارچ نخل مرداب یک نوع بیماری است که به صورت سفیدک پودری بوده و در اثر رطوبت بالا و تراکم شاخهها پدید میآید. از دیگر بیماریهای نخل مرداب بوترتیس است که مانند قارچ نخل مرداب بر اثر رطوبت و تراکم شاخهها به وجود میآید.
درمان قارچ نخل مرداب :
در فصل بهار که زمان رویش گیاه است می توان از سموم قارچ کش استفاده کرد. همچنین برای پیشگیری از بیماری قارچ نخل مرداب میتوان تعدادی از شاخههای مرکزی را هرس کرده یا از طریق تقسیم بوته آن را تکثیر کنید.
خواص گل نخل مرداب
از ترکیب بابونه، آویشن و نخل مرداب میتوان استفاده کرد تا از ریزش مو جلوگیری کرده و باعث تقویت مو شود. برای اینکار هر سه گیاه را به خوبی بکوبید و به صورت موضعی بر روی سر قرار دهید.
علت زرد شدن برگ نخل مرداب
اگر تعداد کمی از برگهای نخل مرداب دچار زردی شدهاند طبیعی است. نگهداری مداوم گیاه در آب یکی از دلایل زرد شدن برگهای نخل مرداب است. دمای آبی که نخل مرداب در آن قرار دارد نیز بسیار مهم بوده و نباید بیش از حد پایین باشد.
زرد شدن نوک برگهای نخل مرداب میتواند به علت خشکی هوا و یا کم بودن آبیاری و همچنین نور زیاد باشد.
عوارض نخل مرداب
- حشرات ریز سفید رنگ بر روی برگها که با حشرهکش آن را باید سمپاشی کرد.
- برگهای خشن و به دور خود پیچیده که باید گلدان را به مکان پرنورتری منتقل کرد اما از تابش مستقیم آفتاب جلوگیری شود.
- خشک شدن تمامی برگها در زمستان به علت سردی هوا است که باید برگهای خشک شده را تا انتها قطع کرد. در فصل بهار و یا با انتقال گلدان به مکانی گرمتر از 10 درجه سانتی گراد، مجددا برگهای جدید شروع به رشد میکنند.
- بزرگ شدن ساقهها و خم شدن آنها نیاز به قیم را گوشزد میکنند.
- برگهای جدید بسیار کوچک و کمرشد هستند که نیاز به تغذیه مصنوعی دارند بنابراین کوددهی را شروع کنید.
- برگهای چروکیده به علت تابش مستقیم آفتاب است، بنابراین آن را به مکان دیگری منقل کنید.
- لکههای سوخته روی برگها به دلیل استفاده از مواد براق کننده شیمیایی است.
- برگهای زرد و یا قهوهای به دلیل آبیاری کم است بنابراین دفعات آبیاری را زیاد کرده و یا گلدان را 15 دقیقه درون تشتی از آب قرار دهید. غبارپاشی نخل مرداب نیز به درمان آن کمک میکند.