زادگاه گیاه برگ انجیری (Monstra Deliciosa) جنگلهای بارانی جنوب مکزیک و کلمبیا است. این گیاه از خانواده گل شیپوریان است و نام علمی آن Monstra Deliciosa است و در خانواده Araceae قرار میگیرد.
به گیاه برگ انجیری، مونسترا و مانسترا نیز گفته میشود. برگ انجیری نامی اشتباه است که در بین ایرانیان مرسوم شده و به این گیاه داده شده است زیرا برگ این گیاه هیچ شباهتی به برگ انجیر ندارد.
برگ انجیری یا مونسترا با فیلودندرون برگ انجیری اشتباه گرفته شده است.
فیلودندرون نام گونهای وسیع از گیاهان گلدار در خانواده شیپوریان است که 489 نوع مختلف دارد که فیلودندرون برگ انجیری یکی از انواع آن است.
در صنعت گل و گیاه به دلیل شباهت کمی که بین گل برگ انجیری و گیاه مونسترا وجود دارد آن را یکی دانستهاند.
برگ انجیری مونسترا شناختهترین و قابل توجهترین برگ را دارد و در اروپا نیز با نام پنیر سوئیسی(Swiss cheese plant) معروف است چرا که برگهایی با شکاف ها و سوراخ های متعدد دارد.
مونسترا یک گیاه لوکس محسوب میشود و قیمت آن نسبتا بالا است. مونسترا به نور زیاد، خاک مرغوب و رطوبت بالایی نیاز دارد. در نظر داشته باشید که گیاه مانسترا نیاز به تکیه گاه دارد زیرا نمی تواند روی پای خود بایستد!
انواع مونسترا یا همان برگ انجیری نسبت به شرایط آب و هوایی نامساعد، سرما، خاک نامرغوب سریعا واکنش نشان میدهند اما باز هم نسبت به دیگر گیاهان جزء گیاه مقاوم محسوب میشوند. این گیاه رشدی طولی داشته و جزء گیاهان رونده محسوب میشود.
در ادامه در مورد شرایط نگهداری برگ انجیری به طور مفصل توضیح میدهیم.
اطلاعاتی که در زمینه مونسترا یا برگ انجیری در این مقاله خواهید خواند:
آبیاری / برگ انجیری / مونسترا
گیاه مونسترا (گل برگ انجیری) با آبیاری زیاد مخالف بوده و شدیدا نسبت به آن حساس است. قبل از آبیاری 2 تا 3 سانت از سطح خاک را بررسی کرده که کاملا خشک باشد و سپس آبیاری صورت گیرد.
جهت آبیاری برگ انجیری مانند آبیاری گیاه زاموفیلیا یا زامیفولیا میتوان با کمک قطعه چوبی مانند خلال دندان یا سیخ جوجه خشک بودن خاک را بررسی کرد.
هنگام استفاده از چوب جهت بررسی خشکی خاک دقت نمایید که در نزدیکی ساقه گیاه، چوب خود را درون خاک وارد نکنید زیرا در گیاهی مانند زامفولیا ممکن است به غده یا ریزوم های آن آسیب برسانید .
همچنین در گل مانسترا نیز ممکن است باعث صدمه زدن به ریشه این گیاه شود. مونسترا را در صورتی آبیاری کنید که خاک به انگشت یا چوب نچسبیده باشد. توجه کنید که اگر آبیاری زیاد انجام شود موجب پوسیدگی ساقه و از بین رفتن ریشه گل برگ انجیری میشود.
نور لازم / برگ انجیری /مونسترا
اگر آفتاب به طور مستقیم بر روی مونسترا میافتد پرده را بکشید تا یک لایه فیلتر ایجاد کنید زیرا آفتاب مستقیم از پشت پنجره حالت فیلتر ایجاد میکند.
اگر شیشه پنجره اتاق شما حالت رفلکس دارد میتواند برگ انجیری را در نزدیکی پنجره و بدون هیچ فیلتری قرار دهید زیرا خود شیشه رفلکس مقدار زیادی از نور را منعکس میکند و نور ملایمی را به گل مونسترا میرساند.
هیچگاه برگ انجیری زینتی لوکس را در معرض تابش نور مستقیم خورشید قرار ندهید که باعث سوختگی برگهای مونسترا میشود.
همچنین برگ انجیری نور کم را نمیپسندد و اگر نور مناسبی به مونسترا نرسد برگهایش بی رنگ شده و بریدگیها و شکافهای خود را از دست میدهد.
کنار پنجره شمالی که نور ملایم تری نسبت به پنجرههای جنوبی دارد مکان مناسبتری برای قرارگیری برگ انجیری میباشد.
دمای محیط / برگ انجیری / مونسترا
گیاه مونسترا یا برگ انجیری هوای گرم را دوست دارد اما مقاوت بالایی نسبت به تغییرات دمایی دارد.
کمترین و بیشترین دمایی را که تحمل میکند 10 درجه و 30 درجه سانتی گراد است. دمای ایده آل مونسترا 18 تا 27 درجه سانتی گراد است تا رشد برگ انجیری و شادابی آن بیشتر شود.
رطوبت / برگ انجیری /مونسترا
برگ انجیری هم مانند نخل اریکا به رطوبت بالایی نیاز دارد و باید برای آن مقداری رطوبت ایجاد کرد. بهترین روش برای تامین رطوبت مونسترا غول پیکر قراردادن یک زیر گلدانی پر از سنگ است که باید آن را پر از آب کرده و در زیر گلدان قرار دهید.
توجه کنید که آبی که بر روی سنگ ریزهها میریزید باید به گونهای باشد که آب از سنگ ریزه ها بالاتر نرفته و با گلدان تماس پیدا نکند.
همچنین در روزهای بسیار گرم تابستان گیاه مانسترا را حتما مه پاشی و غبارپاشی نمایید. برای جلوگیری از سوختگی برگها ترجیحا از آب تصفیه شده یا آب جوشانده سرد شده جهت اسپری کردن بر روی برگها استفاده کنید.
در زمستان هفتهای یکبار و با گرم شدن هوا و ورود به فصل تابستان اسپری کردن برگ انجیری را به دو بار در هفته افزایش دهید.
روش تکثیر / برگ انجیری / مونسترا
جهت تکثیر برگ انجیری (قلمه زدن برگ انجیری) یا مونسترا 3 روش زیر را میتوان پیاده کرد.
- تکثیر مونسترا از طریق قلمه ساقه
این روش یکی از بهترین روشهای تکثیر برگ انجیری میباشد. بر روی ساقه گل برگ انجیری مانند پتوس ریشه هوایی وجود دارد.
این ریشههای هوایی حتی ممکن است بیشتر از یک متر رشد کنند. قلمههای گل مونسترا را باید حدود 2 سانت زیر این ریشه های هوایی بگیرید و با یک چاقوی تیز از گیاه مادری خود جدا کنید چرا که ساقه گیاه دقیقا ازهمانجا شروع به ریشه زدن میکند.
بهترین زمان برای گرفتن قلمه برگ انجیری در بهار است. هر قلمه برگ انجیری حداقل باید 3 گره داشته باشد. توجه کنید که حتما باید قلمه حداقل یک برگ داشته باشد.
این قلمههای مونسترا را باید درون آب ریشه دار کرد و پس از ریشه دار شدن و جان گرفتن گل برگ انجیری سریعا آن را درون خاک بکارید.
قلمه گیاه برگ انجیری را میتوان از همان اول هم درون خاک کاشت اما گسترش ریشه در آب سریعتر انجام میشود.
اگر همان روش کاشت قلمه برگ انجیری در خاک را انتخاب کردهاید نیاز به گلدانی به ارتفاع کم و قطر دهانه حدودا 15 سانتی نیاز دارید.
برای خاک قلمه مونسترا از خاک کمپوست یا هر خاک سبک دیگر استفاده کنید. قلمه گیاه مونسترا را باید در عمق کم کاشت تا جوان ترین جوانه آن از خاک کاملا بیرون بماند.
تکیهگاهی را با میله چوبی یا آهنی برای قلمه ایجاد کنید تا قلمه برگ انجیری به آن تکیه کرده و نیفتد. خاک قلمه مونسترا را مرطوب نگه دارید(خاک دائما خیس نباشد) و آن را غرقابی آبدهی نکنید.
میتوانید برای تامین رطوبت قلمههای مونسترا یا برگ انجیری خود، آن ها را با یک کیسه پلاستیک یا نایلون بپوشانید. برای اینکه پلاستیک بر روی قلمه برگ انجیری نیفتد میتوانید یک تکه جوب یا میله را داخل گلدان جهت نگه داشتن پلاسیک قرار دهید.
چندین سوراخ در پلاستیک ایجاد کنید تا گیاه برگ انجیری تهویه هوا برایش ایجاد شود. قلمههای برگ انجیری برای رشد و سرحال ماندن خود به دمای 20 تا 25 درجه سنتی گراد نیاز دارند.
پس از آنکه قلمههای مونسترا ریشه دار شدند کیسه پلاستیک را از روی آن بردارید. 3 تا 8 هفته لازم است تا قلمه برگ انجیری ریشه دار شود و مدت زمان ریشه دار شدن قلمه مونسترا کاملا وابسته به شرایط محیطی است.
2. تکثیر مونسترا از طریق کاشت بذر
بذر برگ انجیری باید در یک گلدان کوچک کاشته شود. خاک مورد نیاز مونسترا باید مقادیر زیادی کمپوست داشته باشد.
هنگامی که بذر برگ انجیری کاملا رشد کرد و به اندازه مطلوبی رسید باید آن را به گلدان بزرگ تری منتقل کنید.
3. تکثیر برگ انجیری با ریشه هوایی
ریشههای هوایی برگ انجیری را در درون گلدان دیگر قرار دهید. زمانی گیاه جدید مونسترا را از گیاه مادری خود جدا کنید که رشد کرده باشد.
ترکیب خاک برگ انجیری
خاک مناسب برگ انجیری باید مانند سایر گلهای آپارتمانی از جمله سانسوریا سبک و غنی باشد. مخلوط ماسه، خاک باغچه، خاک پیت و خاک برگ بهترین ترکیب برای رشد گیاه مونسترا زیبای غولپیکر است.
خاک نامناسب و فقیر باعث میشود برگهای برگ انجیری مونسترا کوچک شده و شیارها و شکافهای خود را از دست بدهد. آب اضافه باید از گلدان گیاه برگ انجیری خارج شود وگرنه گیاه خراب میشود بنابراین تعبیه زهکش مناسب را فراموش نکنید.
کوددهی / برگ انجیری / مونسترا
برگ انجیری مونسترا نیاز چندانی به کود دهی ندارد. برای اینکه برگهای گیاه مونسترا بزرگ شود کوددهی را ماهی یکبار انجام دهید. کود دهی زیاد و بیش از اندازه به گیاه برگ انجیری آسیب میرساند.
کود مورد نیاز مونسترا 2 گرم کود کریستالون در یک لیتر آب است که میتوان کود را از فروردین تا آبان که فصل رویش است و هوا هنوز گرم نشده به گل برگ انجیری داد.
گلدهی و میوه / برگ انجیری / مونسترا
میوه برگ انجیری مونسترا دارای گوشتی شبیه آناناس است. پوست فلس مانندی دارد که آن را باید جدا کرد.
میوه برگ انجیری یک سال زمان لازم دارد که از حالت کالی و نارسی خارج شده و برسد تا بتوان میوه آن را برداشت کرد. میوه برگ انجیری به دلیل داشتن اسید oxalic اگر به صورت نارس مصرف شود، باعث تحریک فوری عصب شده و عوارضی همچون درد، تورم گلو، تاول، گرفتگی صدا و مسمومیت را به همراه دارد.
این میوه بومی جنگلهای بارانی آمریکای مرکزی و جنوبی است. ظاهر میوه گیاه مونسترا شبیه ذرت است اما مزه آن ترکیبی از موز و آناناس است.
میوه برگ انجیری مونسترا سرشار از ویتامین ث بوده و انرژیزا است. نیرویی که میوه برگ انجیری میدهد بسیار فوری است.
تعویض گلدان برگ انجیری / مونسترا
به علت رشد کم گیاه مدت طولانی تری لازم دارد که گلدان را پر از ریشه کند. گلدان برگ انجیری مونسترا پس از 2 تا 3 سال نیاز به تعویض دارد.
گلدانی که برای برگ انجیری خود انتخاب میکنید باید یک سایز بزرگتر از گلدان قدیمی باشد.
بیماری برگ انجیری و مشکلات مونسترا
- یکی از اتفاقاتی که ممکن است برای گل برگ انجیری مونسترا رخ دهد، ایجاد زخمهای سفید پنبهای شکل روی برگهای مونسترا است که در واقع نوعی حشره وآفت، به نام شپشک آردی یا آردآلود است.
برای رفع و از بین بردن آفت شپشکهای آرد آلود باید گیاه برگ انجیری را توسط سم حشره کش نظیر کنفیدور سم پاشی کنید.
- اگر گیاه برگ انجیری شما رشد کمی دارد علت آن کمبود نور است. مونسترای خود را به مکان پر نورتری منتقل کنید یا برای آن نور مصنوعی ایجاد کنید.
- لکههای قهوه ای در وسط یا حاشیهی برگهای گیاه برگ انجیری به دلیل غبارپاشی آن در نور آفتاب است چراکه قطره های آب در نور آفتاب مانند ذره بین عمل کرده و به برگ ها آسیب میرساند.
- ممکن است گیاه برگ انجیری شما شکاف نداشته باشد که جای هیچگونه نگرانی نیست چون شکافهای موجود روی برگ های گیاه برگ انجیری در گونههای مختلف متفاوت است.
برخی از انواع آن شکاف نداشته و کاملا طبیعی است. اگر برگ انجیری شما جوان باشد و هنوز بالغ نشده باشد باز هم انتظار نداشته باشد شکاف داشته باشد.
اگر برای مونسترای شما دو مورد قبل (یعنی جوان بودن گیاه و گونه ساده و بدون شکاف) صادق نباشد احتمالا نور و مواد غذایی گیاه کم است.
- گاهی ممکن است گیاه برگ انجیری بیش از حد دارای شکاف و حفره باشد و گیاه حالت بد شکل و بدقواره پیدا کند که عامل آن صدمات فیزیکی حاصل از تردد اطراف گیاه است که باید آن را از محل پرتردد خارج کنید.
- گیاه برگ انجیری اگر برگهای خشک و چروک داشته باشد باید آن را غبارپاشی یا مه پاشی کرد. خشکی برگها و چروکدار شدن آن ها به خاطر محیط گرم و خشک گیاه مونسترا اتفاق میافتد.
- با ایجاد شدن لکههای سیاه و زخم مانند مونسترا را به مکانی گرمتر منتقل کنید. احتمالا محیط نگهداری گیاه شما سرد میباشد.
- اگر رنگ پریدگی در برگهای گیاه برگ انجیری مشاهده میشود باید توجه کرد که مواد مغذی موجود در خاک کم شده و گیاه شما نیاز به تغذیه مصنوعی دارد و یا نور آن کم است.
- برگهای زیرین مونسترا را بررسی کنید اگر متوجه زردی و قهوهای رنگ شدن برگها شدید در ابتدا بررسی کنید که برگ انجیری از زهکش مناسبی برخوردار باشد تا آب اضافه از گلدان خارج شود.
اگر مشکل از زهکش نباشد ممکن است خاک سنگین بوده و آب به راحتی از آن عبور نمیکند.
با بررسی دو مورد قبل یعنی زهکشی مناسب گل برگ انجیری و خاک مناسب مونسترا ممکن است لازم باشد آبیاری گیاه برگ انجیری را کمتر کنید.
- گیاه مونسترای خود را تشنه نگه ندارید. تشنگی و عدم رطوبت لازم نوک برگهای گیاه برگ انجیری را قهوه ای رنگ میکند. برای رفع آن سریعا آن را آبیاری و غبارپاشی کنید.
توجه داشته باشید که اگر املاح آب زیاد است باید آن را بجوشانید و آب تصفیه شده یا آب جوشانده خنک به برگ انجیری خود بدهید.
- برگ انجیری مانسترا اگر برگهای رنگ پریده دارد سطح زیرین برگها را بررسی کنید احتمالا دارای تار عنکبوت است. علت این امر وجود کنه دوقطبی است.
برای برطرف کردن این آفت گیاه برگ انجیری، باید آن را با یک کنه کش سمپاشی کنید.
یکی دیگر از راههای موثر در کاهش آفت گیاه برگ انجیری غبار پاشی زیر سطح برگها و تمیز کردن سطح برگهای مونسترا و ایجاد رطوبت بیشتر برای برگ انجیری است.
هرس گیاه / برگ انجیری / مونسترا
مونسترا به هرس کردن خاصی نیاز ندارد و تنها کافی است برگهایی که زرد شدهاند را پس از خشکی کامل آنها از بدنه برگ انجیری جدا کنید تا به بدنه نیز آسیب نرسد.
نوع و گونه ها / برگ انجیری / مونسترا
گیاه برگ انجیری حدود ۵۰ گونه دارد که گونه برگ انجیری ابلق و برگ انجیری سبز آن مرسومتر است.
رشد و ارتفاع گیاه / برگ انجیری / مونسترا
انتخاب مکان مناسب برای گیاه برگ انجیری یا مونسترا بسیار حائز اهمیت است.
گل مونسترا گیاهی رونده است که در شرایط آب و هوایی مناسب می تواند تا ارتفاع 3 متر رشد کند.
مزایا و معایب / برگ انجیری / مونسترا
برگهای برگ انجیری سمی است و باید گلدانتان را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی بگذارید.
از سوی دیگر، میوههای کال این گیاه نیز سم دارد و اگر روزی گلدانتان میوه داد، بهتر است تا رسیدن کامل آن صبر کنید. اما میوه آن قابل خوردن است.
از اصلیترین مواد مغذی که برای رشد برگ و ساقه گیاه بسیار موثر است، نیتروژن میباشد.
لکههای قهوه ای در وسط یا حاشیهی برگهای گیاه برگ انجیری به دلیل غبارپاشی آن در نور آفتاب است چراکه قطره های آب در نور آفتاب مانند ذره بین عمل کرده و به برگ ها آسیب میرساند.
برگ انجیری از طریق کاشت بذر، قلمه ساقه و ریشه هوایی تکثیر میشود. . . ادامه مطلب
مخلوط ماسه، خاک باغچه، خاک پیت و خاک برگ بهترین ترکیب خاک برگ انجیری محسوب میشود.
گیاه برگ انجیری ابلق تنها چند سالی است که در بازار وجود دارد. برگ انجیری ابلق نتیجه دستکاری ژنتیکی گونه برگ انجیری سبز ( Monstera deliciosa ) است.
برگ انجیری فر نیز مانند برگ انجیری مونسترا جزء خانواده برگ انجیری محسوب میشود و شرایط نگهداری آن با برگ انجیری مونسترا یکسان است.
سلام من یه مونسترای پهن برگدارم که به فاصله ی پنج متری از پنجره ی شمالیه به نظرتون نورش کمه؟ پنجره بزرگه
سلام پنجره اگر رفلکس هست باید در نزدیکی پنجره قرار بگیره و اگر شیشه رفلکس نباشه باید از یک پرده نازک استفاده کنید و در نزدیکی پنجره مانستراتونو قرار بدید. مانسترا به نور و گرما نیاز داره. پنجره جنوبی هم براش بهتر هست. حتما گیاه مونسترا باید در معرض آفتاب غیر مستقیم قرار بگیره. اگر آفتاب روش میفته و پنجره رفلکس هست مشکلی نداره فقط فاصله از پنجره باید کم تر بشه
سلام ساقه های قهوه ای مونسترا رو باید کوتاه کرد؟توی عکس اول هم معلوم عه که خیلی بلندن و روی زمینن.من از پاسخگوییتون.
سلام دوست عزیز
اینها ساقه نیستن
اینها ریشه مونسترا هستن
برای رشد بهتر ریشه مانسترا رو باید به یک قیم ببندین و هفته ای یکبار اونو مرطوب کنید.
سلام من گل مونسترا دارم تو حیاط باغچمون،پارسال اواسط تیرماه میوه داده،الان دقیقا ی سال شده نمیدونم چجوری میشه میوه شو مصرف کنم،سرچ کردم ولی خیلی کمکی نشده بهم
سلام دوست عزیز
با توجه به تجربه ای که داشتم توی زمینه میوه مانسترا
میوه مانسترای خودم حدود دو سال طول کشید که از حالت کالی خارج شد
اما اون توی خونه بود پس ممکنه میوه شما رسیده باشه
گل مانستراتون رو بچینید و درون اون زرد رنگ هست و طعم و عطری بین موز و آنانس داره. میتونید اون قسمت رو مصرف کنید.
سلام وقتتون به خیر
امیدوارم که جواب بدید
مانسترای من سر برگهاش قهوهای و خشک شده
من غبارپاشی انجام نمیدادم و تقریباً هم نزدیک پنجره بود که این اتفاق افتاد( اینم بگم شاید که تاثیر داشته باشه: بهش حشره افتاده بود و به تازگی از بین رفتن)
و اینکه تابستان یکمی باد کولر هم بهش میخوره
دلیلش کدوم یکی از اینا میتونه باشه؟
بهترین شرایط نگهداری از اون چیه که این اتفاقات برایش نیفته؟
سلام دوست عزیز
اگه تازه آفت هاش از بین رفته، میتونه به خاطر همون آفت باشه و شیره گیاه مانسترای شما را خورده و به این وضع انداخته
البته دلیل دیگه هم ممکنه نزدیکی زیاد اون به پنجره و آفتاب سوختگی گل مونسترای شما باشه
با سلام من مونسترا را در گدان شیشه اَی بزرگی گذاشتم و خوب رشد کرده و ریشهای هوایی هم دارد و مرتب به برگهاش أضافه میشه ولی نمیدونم تا چه موقع باین حالت نگهش دارم و میترسم در گلدان بکارم و شک بهش دست بده و خشم بشه نظر شما چه هست آیا همینطور نگهش دارم ؟ البته دو گدان بزرگ شیشه ای مونسترا دارم و غبار پاشی هم میکنم و هر یکمله آب آنها را عوض میکنم و ریشهایشان را هم میشویم .
سلام دوست عزیز
برای رشد بهتر گیاه مونسترا باید اونو به گلدان منتقل کنید، برای اینکه به گیاه شوک وارد نشه
میتونید در ابتدا اونو توی پرلیت بکارید
بعد در ترکیب کوکوپیت و پرلیت
و در نهایت به گلدان اصلی منتقل کنید
میتونید عکس مونسترای خودتونو برای توی اینستاگرام بفرستید تا بیشتر راهنماییتون کنم
اما ریشه های هوایی هم باید زیر خاک برن تا گیاه مقام تر و ریشه هاش محکم تر بشه. اینطوری گل مانسترا رشد سریع تری هم خواهد داشت